Výsledky vyhledávání pro dotaz dark roast:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Kolik kofeinu je ve vaší kávě

PRAVDA O TOM, CO MÁ VÍCE KOFEINU: SVĚTLÉ NEBO TMAVÉ PRAŽENÍ?Možná jste už také položili tu samou starou otázku: ano, kolik kofeinu je v mé kávě? Mám více kofeinu, pokud si vezmu temnou nebo světlou pražení?O této otázce vždycky došlo ke kontroverzi. Někteří říkají, že tmavá pražení má více kofeinu než světlé, protože je tmavší. Jiní věří, že světlé pražení má více kofeinu než tmavá pražení, protože kofein je ztracen, když se praží zrna. Kolik kofeinu má tedy vaše káva?A správná odpověď na to, kolik kofeinu je ve vaší kávě, je:Obě se zcela mýlí, protože všechny pražení ze stejné zrna mají v zásadě stejné množství kofeinu. Víte, kofein je během procesu pražení extrémně stabilní a účinek pražení na kofein je tak malý, že vidíte pouze rozdíl v kontrolovaném laboratorním prostředí.Přesto můžete zvážit zrna:Ve světě se pěstují dva hlavní druhy kávy: Arabica a Robusta. Arabica je dražší a chutnější, zatímco Robusta je tvrdší a levnější. Přesto Robusta má obvykle více kofeinu.Jak píše Huffington Post : „Průměrný ranní šálek kávy Robusta (asi 12 oz.) By mohl obsahovat kdekoli mezi 232 až 800 miligramy. A průměrný šálek Arabiky by obsahoval někde mezi 84 a 580 miligramy - to je asi polovina obsahu kofeinu v Robustě. Díky vyššímu obsahu kofeinu je Robusta méně příjemná k pití ». A shrnují se slovy: «náš stánek s jídlem je: vyberte si pražení podle vašich preferencí chuti - světlé pražení má jasnější chuť a je kyselejší, tmavá pražení je hladší - a nesnažte se posoudit její obsah kofeinu z pražení ».Ve skutečnosti Maddie z Kicking Horse Coffee  provedla trochu experimentu, kde mohla ukázat, že „může být změnou kofeinu v závislosti na tom, jak změříte kávu“.Co udělala?„Vzal jsem přesně deset gramů lehké i tmavé pražení. Při počítání fazolí každého jsem měl šedesát pět lehkých pražených bobů a šedesát sedm tmavých pražených bobů. Jen rozdíl ve dvou fazolí, velký obchod, že? No, vlastně ano, protože pokud existuje varianta dvou fazolí s pouhými deseti gramy, kolik fazolí odděluje libru světla a tmy?Odhaduje se devadesát fazolových rozdílů mezi librou tmavé a lehké pražené kávy, přičemž tmavá pražení získává počet. (Nebojte se, že jsem na to nepočítal celou libru).Co to znamená? Měli byste si koupit jen tmavé pražení, protože za své peníze dostanete více fazolí? Ne, protože objem není všechno. Během procesu pražení ztrácí zrna svou hmotnost. Hustota bobů se mění; zrna, které jsou pečené déle, jsou méně husté. Proto máte více fazolí podle hmotnosti tmavých pražení. Když se praží káva, ztratí zrna zhruba 90% obsahu vody.Jak se tím změní hrnek kávy? Pokud měříte kávu odměrky, světlé pražená káva bude mít více kofeinu. zrna jsou hustší než tmavší pražení. Pokud však vážíte kopečky, tmavší pražení budou mít více kofeinu, protože je méně hmoty. Je třeba také poznamenat, že zrna Arabica se liší v hladinách kofeinu v závislosti na druhu rostliny.A jak víme ze základů kofeinu, je množství kofeinu v šálku kávy tak minimální, že bychom si ani nevšimli rozdílu.Mýtus se zatraceně. Podle toho, jak se měří mletá káva, najdeme jen minimální odchylku v obsahu kofeinu u tmavých a světlých pražení. »