Výsledky vyhledávání pro dotaz méně:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Rozdíl mezi Arabikou a Robustou

Arabika a Robusta představují dva druhy kávy – to znamená, že celý mezinárodní kávový průmysl (třetí druh, liberica, se pěstuje na Filipínách, ale málokdy se vyváží) .  Z těchto dvou druhů se jako preferovaná volba v České republice stala Arabica. Charakteristika Arabika i Robusta chutnají jako káva, ale mají několik nezaměnitelných rysů.Arabica je obecně sladší než Robusta. Má silné, velmi ostré tóny, kterým mnozí lidé dávají přednost díky chuťově ostřejší chuti.Kromě celkové sladkosti, která je robustnější, má Arabica také více znatelnější tóny než robusta. Ovocná, čokoládová, oříšková a další chuťové vlastnosti, které se jen zřídka ukážou v robustě. Druhý rozdíl lze přičíst vyšším oblastem růstu, na níž se tyto dva druhy pěstují. Arabica, z roste ve vyšších polohách. V těchto vyšších polohách je klima drsnější a rostliny rostou pomaleji. Pomalejší růst rostlin produkuje více rafinovaných příchutí, když jsou plody zpracovávány, pečeny a mlety. Zatřetí, Arabica má asi polovinu kofeinu jako robusta. Přírodní pesticid, kofein pomáhá s nemoci a škůdci, ale také chutná hořce. Proto je robusta v některých ohledech jeden z nejtvrdších druhů.K čemu se robusta využívá ?Každá z těchto charakteristik naznačuje, že Arabica je lepší druh a v mnoha ohledech je. Nicméně, robusta má své místo ve světě pitné kávy. Na jedné straně je téměř všechna instantní káva vyrobena z robustových plodů. V odvětví instantní kávy, je primárním faktorem, který řídí spotřebitelský výběr cena. Výrobci proto používají méně nákladné druhy. Robusta se prodává za méně než arabica, protože je méně křehká a má delší období sklizně.Mohlo by Vás zajímat: Jake je to se zpracováním kávy? Zdroj:“What's the Difference between Arabica and Robusta Coffee?” Driftaway Coffee, 21 Sept. 2017, driftaway.coffee/arabica-robusta/.

Kolik kofeinu je ve vaší kávě

PRAVDA O TOM, CO MÁ VÍCE KOFEINU: SVĚTLÉ NEBO TMAVÉ PRAŽENÍ?Možná jste už také položili tu samou starou otázku: ano, kolik kofeinu je v mé kávě? Mám více kofeinu, pokud si vezmu temnou nebo světlou pražení?O této otázce vždycky došlo ke kontroverzi. Někteří říkají, že tmavá pražení má více kofeinu než světlé, protože je tmavší. Jiní věří, že světlé pražení má více kofeinu než tmavá pražení, protože kofein je ztracen, když se praží zrna. Kolik kofeinu má tedy vaše káva?A správná odpověď na to, kolik kofeinu je ve vaší kávě, je:Obě se zcela mýlí, protože všechny pražení ze stejné zrna mají v zásadě stejné množství kofeinu. Víte, kofein je během procesu pražení extrémně stabilní a účinek pražení na kofein je tak malý, že vidíte pouze rozdíl v kontrolovaném laboratorním prostředí.Přesto můžete zvážit zrna:Ve světě se pěstují dva hlavní druhy kávy: Arabica a Robusta. Arabica je dražší a chutnější, zatímco Robusta je tvrdší a levnější. Přesto Robusta má obvykle více kofeinu.Jak píše Huffington Post : „Průměrný ranní šálek kávy Robusta (asi 12 oz.) By mohl obsahovat kdekoli mezi 232 až 800 miligramy. A průměrný šálek Arabiky by obsahoval někde mezi 84 a 580 miligramy - to je asi polovina obsahu kofeinu v Robustě. Díky vyššímu obsahu kofeinu je Robusta méně příjemná k pití ». A shrnují se slovy: «náš stánek s jídlem je: vyberte si pražení podle vašich preferencí chuti - světlé pražení má jasnější chuť a je kyselejší, tmavá pražení je hladší - a nesnažte se posoudit její obsah kofeinu z pražení ».Ve skutečnosti Maddie z Kicking Horse Coffee  provedla trochu experimentu, kde mohla ukázat, že „může být změnou kofeinu v závislosti na tom, jak změříte kávu“.Co udělala?„Vzal jsem přesně deset gramů lehké i tmavé pražení. Při počítání fazolí každého jsem měl šedesát pět lehkých pražených bobů a šedesát sedm tmavých pražených bobů. Jen rozdíl ve dvou fazolí, velký obchod, že? No, vlastně ano, protože pokud existuje varianta dvou fazolí s pouhými deseti gramy, kolik fazolí odděluje libru světla a tmy?Odhaduje se devadesát fazolových rozdílů mezi librou tmavé a lehké pražené kávy, přičemž tmavá pražení získává počet. (Nebojte se, že jsem na to nepočítal celou libru).Co to znamená? Měli byste si koupit jen tmavé pražení, protože za své peníze dostanete více fazolí? Ne, protože objem není všechno. Během procesu pražení ztrácí zrna svou hmotnost. Hustota bobů se mění; zrna, které jsou pečené déle, jsou méně husté. Proto máte více fazolí podle hmotnosti tmavých pražení. Když se praží káva, ztratí zrna zhruba 90% obsahu vody.Jak se tím změní hrnek kávy? Pokud měříte kávu odměrky, světlé pražená káva bude mít více kofeinu. zrna jsou hustší než tmavší pražení. Pokud však vážíte kopečky, tmavší pražení budou mít více kofeinu, protože je méně hmoty. Je třeba také poznamenat, že zrna Arabica se liší v hladinách kofeinu v závislosti na druhu rostliny.A jak víme ze základů kofeinu, je množství kofeinu v šálku kávy tak minimální, že bychom si ani nevšimli rozdílu.Mýtus se zatraceně. Podle toho, jak se měří mletá káva, najdeme jen minimální odchylku v obsahu kofeinu u tmavých a světlých pražení. »

Jak káva působí na vaše zdraví

Je to po celém internetu: káva ovlivňuje vaše zdraví. Lepší je, že to zlepšuje. Ve skutečnosti je 3 až 5 šálků denně indikováno jako mírná konzumace kávy a může mít dobré fyziologické účinky spolu se zdravou stravou a aktivním životním stylem. U těhotných a kojících žen klesá průměrná spotřeba na 2 šálky denně.Takže, co káva opravdu dělá pro vaše tělo?Káva je plná antioxidantů a dalších prospěšných živin. Studie dokonce naznačují, že pijáci kávy mají mnohem nižší riziko několika závažných onemocnění. A zejména: káva se může pochlubit některými vážnými zdravotními výhodami: je to skvělý přírodní zdroj antioxidantů, může podpořit šťastné pocity a dokonce vás může učinit lepším sportovcem.Zde je 6 zábavných faktů o tom, jak může káva zlepšit vaši pohodu (je jich mnohem víc, ale prozatím si je ponecháme):1. Káva vás učiní chytřejší a může posílit šťastné pocityKáva vám pomůže cítit se méně unavená a zvýší hladinu energie. Je to proto, že obsahuje stimulant nazývaný kofein. Když tedy pijete ranní šálek, zatímco kofein je absorbován vaší krví, zasílá současně informace, které blokují látku zvanou adenosin. Když se to stane, vaše neurony začnou fungovat opravdu rychle. Tím se zvýší vaše paměť, nálada, ostražitost, úroveň energie, reakční doba a obecná kognitivní funkce.Další studie však ukázala, že ženy, které pily více než 4 denně, měly o 20% nižší riziko deprese a o 53% méně pravděpodobně spáchaly sebevraždu.2. Káva nezrychlí vaše srdcePřes to, co jsme v minulosti slyšeli, to není pravda. Nová studie zjistila, že kofein nezpůsobuje nepravidelnosti srdečního rytmu. Můžete mít svůj šálek, pokud chcete.3. Káva vám může pomoci spalovat tukKromě toho, že byl velkým zdrojem antioxidantů, několik studií ukázalo, že kofein může zvýšit metabolismus o 3 až 11% (10, 11).4. Káva vám může pomoci být lepším sportovcemKofein stimuluje váš nervový systém a způsobuje, že vysílá signály do tukových buněk, které rozkládají tělesný tuk. Zvyšuje také hladiny adrenalinu v krvi, což připraví vaše tělo na intenzivní fyzickou námahu.5. Káva může snížit riziko vzniku cukrovky typu IIZ nějakého důvodu mají pijáci kávy významně snížené riziko vzniku diabetu 2. typu (který se vyznačuje zvýšenými hladinami cukru v krvi v souvislosti s rezistencí na inzulín nebo neschopností vylučovat inzulín).6. Káva vás může ochránit před Alzheimerovou chorobouStudie prokázaly, že pijáci kávy mají až o 65% nižší riziko Alzheimerovy choroby, což je neurodegenerativní onemocnění, které nevyléčí, a postihuje 65leté a starší lidi.

Tajemství pití černé kávy

Kvalitní kávová zrna jsou klíčovou součástíNákup kvalitních kávových zrn je velmi důležitý, pokud se chcete naučit, jak si vychutnat pití černé kávy. Už nikdy nechcete kupovat věci před zemí .Je také třeba zvolit lehčí pečení, jako je médium (což se stane nejlepší možností pečení napříč deskou pro pečení chutí.Uchovávejte zrna ve vzduchotěsné nádobě (ne v sáčku, do kterého přišla), protože kávová zrna ztratí chuť a velmi rychle zajíždí.Vždy se ujistěte, že zrna, které si koupíte, mají na obalu pečené datum s vyznačením data, abyste věděli, jak čerstvé jsou zrna.Nebojte se mlít své vlastní zrnaMletí vlastních zrn vás bude opravdu cítit jako doma barista. Jen nezapomeňte pouze mlít tolik bobů, kolik potřebujete pro tento okamžik.Ruční mlýnek je nejlepší a umožní vám mlít vaše zrna na jemnost, kterou potřebujete pro typ vařit, které budete dělat. Vše záleží na tom, jak se rozhodnete vařit.Ujistěte se, že používáte správné množství kávyMnoho lidí uvedlo, že použití více kávy bude mít stejnou hořkou kávu, ale ve skutečnosti je to naopak. Více vody a méně půdy dávají vodě dostatek času na to, aby zahájila extrakci hořkých ošklivých sloučenin, více kávy tomu pomáhá zabránit.Použijte 2 polévkové lžíce vody na 180 ml (standardní šálek kávy) a malou štipku soli. Sůl pomáhá prořezat hořkost (dostanete nějaké, je to jen fakt). Tímto způsobem vaše káva vyjde s hladkou chutí. Bude to mnohem snazší pít, když je černá.Správná teplota vodyPři ohřevu vody na kávu nezapomeňte ji ohřát těsně před tím, než se vaří. Pokud používáte ruční kapání, nalijte horkou vodu (měřeno samozřejmě) na zem pomalu a nechte ji kapat.French press je jen trochu jiný. Chystáte se nalít vodu na pozemek a pak počkat 4 minuty, než se vrhnete.Ujistěte se, že ponořit pomalu a pak nalít do hrnky a pít pryč!Takže - proč bych měl pít černou kávu?Pití černé kávy vám umožní zažít šálek kávy tak, jak bylo navrženo.Pokud přemýšlíte o každém šálku kávy, kterou pijete, byla myšlenka a záměr dána do cesty, jak káva chutná a jak byla vyrobena.Zemědělci kávy z celé země neúnavně pracují na pěstování kávy, která je hodná pít. Berou čas, aby zajistily, že třešně jsou sklízeny v perfektním ročním období. Spolupracují s pražiči, kteří navštěvují a vybírají tu správnou odrůdu pro váš šálek kávy.Pak pražírny tráví svůj čas s baňováním, ochutnávkou, pečením a vývojem dokonalého profilu pečení, aby co nejvíce využily ty zelené zrna, které si zakoupily.Jak jste se dozvěděli z předplatného Blue Coffee Box, chuť kávy se může značně lišit od farmy k farmě a od regionu k regionu.Naučit se pít kávu černou pomáhá ocenit a vychutnat si tyto rozdíly.Je to pro vás mnohem zdravějšíJedním z hlavních důvodů, proč pít kávu černou, je to, že je zdravější. Dovolte mi říci, že černá káva má téměř 0 kalorií. Nakládal jsem kávu se spoustou ochucených krémů a tun cukru. Už ne.Od přechodu na čerstvě praženou kávu jsem se snížil zpět! Piju mnoho ranních káv bez krému nebo cukru.Kromě toho je pro vás černá káva dobrá. Pokud přidáte cukr nebo příliš mnoho krému, výhody černé kávy se zředí.Jste připraveni na změnu?Takže jste připraveni vyzkoušet si pití černé kávy? Cítíte se připraveni na změnu?Vyberte si novou kávu, která byla čerstvě upražená. Vyzkoušejte výše uvedené tipy a zjistěte, zda vám pomůže naučit se pít kávu tak, jak bylo zamýšleno.Pak ... samozřejmě, podělte se o své zkušenosti s námi (a s každým, kdo si myslíte, že by mohl mít prospěch z přechodu na černou kávu)!

Kupovat mletou kávu nebo celá kávová zrna?

Mám koupit kávová zrna nebo mletou kávu? To je otázka, která se v dnešní době hodně ptá a dnes se budeme snažit ji rozdělit, abyste měli o obou věděch lepší znalosti.Pro začátek mi dovolte jen jít dopředu a říct, že byste si měli koupit kávová zrna a brousit své vlastní. Proč? To je skvělá otázka. Pojďme se podívat na fakta, že?Proč meleme kávu?Základním cílem výroby kávy je dostat z zrna to, co je uvnitř zrna utěsněno (ty chutné chuťové komplikace, které pražiče vytvářejí).Mletím čerstvých kávových zrn pomůžete vodě extrahovat aroma a příchutě, které najdete ve svém ranním šálku kávy (nebo večerním šálku).Celé zrna jsou chutnější a produkují tu „čerstvou“ kvalitu, kterou vy i já hledáme v každé chutné kávě, kterou pijeme.Mleté zrna, pokud se rozhodnete koupit je místo toho, mají tendenci ztratit vůni. Např. Už jste někdy otevřeli pytel čerstvých kávových zrn a objevili jste vůni, která zasáhne vaše nozdry? Je to úžasné, že?Teď si chvilku otevřete pytel mleté ​​kávy. Co chybí, je vůně čerstvé vůně, která je uzavřena uvnitř zrna a uvolňuje se až poté, co byla zrna rozemleta.Čím dříve kávu po mletí použijete, tím více bude původně zamýšlených příchutí.Výhody a nevýhody mleté ​​kávyPokud jste osoba, která dává přednost pohodlí před příchutí, pak mohu předpokládat, že jste nákupcem mleté ​​kávy místo celé fazolové kávy.Ano - kávu můžete tímto způsobem zrychlit, protože ta tvrdá část už pro vás byla hotová.Musíte si uvědomit, že když si koupíte mletou kávu, obětujete trochu chuti, ale ušetříte si pár minut navíc denně.Pokud dáváte přednost výhodné trase a opravdu chcete koupit mletou kávu, tyto tipy vám pomohou vytěžit maximum z zakoupených důvodů:Nakupujte menší dávky, například týdenní pozemky. Tím zajistíte, že dostanete vždy čerstvý šálek kávy. Většina mletých bobů má tendenci ztratit hodně své chuti zhruba po dvou týdnech.Ukládejte své pozemky mimo dosah kávovarů, jako je teplo, světlo atd. Tento rozsáhlý seznam nádob na skladování kávy by vám měl pomoci udělat trik.Dokonce i plechovky kávy, které byly vakuově baleny, budou mnohem méně čerstvé než káva, kterou sami mele. Pokud jste nikdy neměli čerstvě mletou kávu, můžete si myslet, že tam opravdu není velký rozdíl.Ale pokud si koupíte celé zrna a poté je rozdrtíte několik minut, než si uvaříte kávu, chuť je mnohem silnější a výraznější.Celá kávová zrna: Nenajdete tu žádné nevýhody!Pokud chcete získat co nejvíce chutnou kávu, nejlepší volbou je koupit si celé vaše zrna. Mletí celých zrn na úžasný šálek kávy je přehlíženou, ale rozhodující součástí procesu vaření.Celá zrnková káva pochází z lepších partií, protože je nemožné skrýt negativní kvality v sáčku celé fazolové kávy. Podívejte se na náš seznam minulých pražic , které byly uvedeny v každém předplatném Blue Coffee Box Subscription .Většina aroma a chutí kávy se uvolňuje, když je rozemletá. Pokud si koupíte celou fazolovou kávu a drtíte ji doma, všimnete si vylepšené chuti kávy.Získáte kontrolu nad drcením celých kávových zrnJedním z důvodů, proč jsme se rozhodli koupit kávová zrna a rozdrtit je, je to, že se dostaneme ke kontrole drcení kávy. Ano - velikost mletí může změnit chuť vaší kávy po celou dobu!Tady je malé shrnutí toho, jak mele vypadají. Toho lze dosáhnout jednoduše změnou hrubosti mletí