Výsledky vyhledávání pro dotaz vyšších polohách:

Výsledky vyhledávání v sekci: O kávě

Rozdíl mezi Arabikou a Robustou

Arabika a Robusta představují dva druhy kávy – to znamená, že celý mezinárodní kávový průmysl (třetí druh, liberica, se pěstuje na Filipínách, ale málokdy se vyváží) .  Z těchto dvou druhů se jako preferovaná volba v České republice stala Arabica. Charakteristika Arabika i Robusta chutnají jako káva, ale mají několik nezaměnitelných rysů.Arabica je obecně sladší než Robusta. Má silné, velmi ostré tóny, kterým mnozí lidé dávají přednost díky chuťově ostřejší chuti.Kromě celkové sladkosti, která je robustnější, má Arabica také více znatelnější tóny než robusta. Ovocná, čokoládová, oříšková a další chuťové vlastnosti, které se jen zřídka ukážou v robustě. Druhý rozdíl lze přičíst vyšším oblastem růstu, na níž se tyto dva druhy pěstují. Arabica, z roste ve vyšších polohách. V těchto vyšších polohách je klima drsnější a rostliny rostou pomaleji. Pomalejší růst rostlin produkuje více rafinovaných příchutí, když jsou plody zpracovávány, pečeny a mlety. Zatřetí, Arabica má asi polovinu kofeinu jako robusta. Přírodní pesticid, kofein pomáhá s nemoci a škůdci, ale také chutná hořce. Proto je robusta v některých ohledech jeden z nejtvrdších druhů.K čemu se robusta využívá ?Každá z těchto charakteristik naznačuje, že Arabica je lepší druh a v mnoha ohledech je. Nicméně, robusta má své místo ve světě pitné kávy. Na jedné straně je téměř všechna instantní káva vyrobena z robustových plodů. V odvětví instantní kávy, je primárním faktorem, který řídí spotřebitelský výběr cena. Výrobci proto používají méně nákladné druhy. Robusta se prodává za méně než arabica, protože je méně křehká a má delší období sklizně.Mohlo by Vás zajímat: Jake je to se zpracováním kávy? Zdroj:“What's the Difference between Arabica and Robusta Coffee?” Driftaway Coffee, 21 Sept. 2017, driftaway.coffee/arabica-robusta/.